25 Ocak 2016 Pazartesi

Peynirli Yağlama

PEYNİRLİ YAĞLAMA

Malzemeler
  • 1 kg. un
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt 
  • Yarım kalıp maya
  • Su
  • Tuz
İç harç için;
  • Beyaz peynir
  • Tulum peyniri
  • Maydanoz
  • Taze soğan
  • Kırmızı toz biber
Yapılışı
  • Hamur için un, zeytinyağı, süt, maya ve tuzu bir kaba alın.
  • Alabildiği kadar su ekleyip, kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp, kabarıncaya kadar bekletin.
  • Yağlamanın iç malzemesi için dilediğiniz miktarda beyaz peynir ve tulum peynirini rendeleyin.
  • Kıyılmış taze soğan, dereotu ve maydanoz ile kırmızı pul biber ekleyip, iyice karıştırın.
  • Kabaran hamuru iki ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın.
  • Yemek tabağı büyüklüğünde açıp, yarım dairesine harcı koyup üzerine hamuru kapatın.
  • Kenarlarına parmak uçlarınızla bastırarak hamurun yapışmasını sağlayın. 
  • Teflon tavada veya sacda pişirin.
  • Üzerine hafifçe tereyağı sürüp, servis edin.

Afiyet Olsun! :)

Ayvalı Et Sote ve Kremalı Mantar Çorbası


AYVALI ET SOTE

Malzemeler
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 800 gram dana kuşbaşı eti
  • 2 adet orta boy ayva
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
  • 1/4 çay kaşığı yenibahar
Yapılışı
  • Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurmaya başlayın.
  • Soğanlar hafif pembeleşince, jülyen şeklinde doğradığınız havuçları ekleyin. 
  • Havuçlar da yumuşamaya başlayınca, kuşbaşı eti ekleyin ve kısık ateşte etler suyunu salana kadar pişirin.
  • Suyunu geri çekmeye başlayan etlere yarım ay şeklinde doğradığınız ayvaları ekleyin.
  • Ayvaların üzerine bir parmak kadar gelecek miktarda sıcak su ekleyin, tencerenin kapağını tamamen kapatarak 30-35 dakika pişirin.
  • Pişirme işleminin ortasında, isteğe bağlı olarak, çubuk tarçını ekleyin.
  • Diğer malzemeleri de ekledikten sonra yaklaşık 10 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Ayvalı et soteniz, servise hazır! :)

KREMALI MANTAR ÇORBASI

Malzemeler
  • 250 gram mantar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı krema
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Yapılışı
  • Küp küp doğranmış soğanları tencereye alıp kavurmaya başlayın.
  • Mantarları da ekleyip, iki malzeme de renk alıncaya kadar kavurmaya devam edin.
  • Mantarlar suyunu çektikten sonra sıcak su ekleyip, kısık ateşte kaynamaya bırakın.
  • Bir tavaya zeytinyağı ve unu alın, kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
  • Kokusu çıkan una, kaynamakta olan çorba suyundan ekleyin ve kıvamı oturana kadar çırpın.
  • Ardından tencereye unu ve diğer malzemeleri ekleyerek kaynamaya bırakın.
  • Kaynamaya başlayan çorbanıza kremasını da ekledikten sonra, 2-3 dakika daha pişirin.
Çorbanız da servise hazır olduğuna göre, Cümleten Afiyet Olsun! :) 

18 Ocak 2016 Pazartesi

Kayseri Mutfağı: Leziz Börek Çorbası!


BÖREK ÇORBASI

Malzemeler
  • 1 kg. un 
  • 2 yumurta
  • 1 tutam tuz
İç harç için;
  • 500 gr. kuzu veya dana kıyma
  • Kıyılmış maydanoz
  • İnce kıyılmış soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
Sos için;
  • Et suyu veya et suyu tableti
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz 
  • Kırmızı toz biber
  • 1.5-2 litre su
  • Bir kase haşlanmış nohut
Hazırlanışı
  • Unu, 2 yumurta ve tuzu bir kapta karıştırıp, yoğurun. Normal sertlikte bir hamur elde edin.
  • Oklava ile açıp, 1.5 cm.'lik kareler kesin.
  • İç harcı için gerekli malzemeleri tavaya alıp, kavurun.
  • Kare harcın içine, parmak ucu kadar aldığınız harcı yerleştirin.
  • Kare hamurun dört ucunu da üstten birleştirin.
  • Sos için gerekli malzemeleri, haşlanmış nohut hariç, tencereye alıp kaynatın.
  • Küçük hamurları ekleyip pişirin.
  • Pişmeye yakın, haşlanmış nohutları ekleyin.
  • Bir süre nohutlarla birlikte kaynatın.
  • İsteğe bağlı olarak çorbanın üzerine nane de serpebilirsiniz. :)

Afiyet Olsun! :)

Bu Akşamın Menüsü: Beşamel Soslu Brokoli ve Kış Aylarının Kahramanı Soğan Çorbası!


SOĞAN ÇORBASI

Malzemeler


  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 7 su bardağı et suyu 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Dilimlenmiş ekmek
  • Rendelenmiş kaşar peyniri


Yapılışı
  • Soğanları yarım halka şeklinde doğrayın.
  • Tencerede erittiğiniz tereyağının içine soğanları ekleyin ve kavurmaya başlayın.
  • Kavurma işlemini, soğanlar karamelize olana kadar sürdürün.
  • Bu esnada çorbanızın baharatlarını ekleyin ve kavurma işlemini bu şekilde sonlandırın.
  • İyice yumuşayan soğanları, birkaç dakika yüksek ateşte pişirin ve soğanların renklenmesini sağlayın.
  • Çorbanın ununu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. 
  • Ardından et suyunu ekleyin, kışık ateşte kaynamaya bırakın.
  • Yaklaşık 15 - 20 dakika kaynayan çorbanızı servis kasesine alın ve üzerine bir dilim ekmek yerleştirip, rendelenmiş kaşar serpin.
  • Çorbanızı, 200 derecede ısıtılmış fırına verin.
  • Kaşar eriyene kadar pişirin. 


İşte çorbanız hazır! 



BEŞAMEL SOSLU BROKOLİ

Malzemeler
  • 750 gr. brokoli
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 su bardağı su 
  • 1 diş sarımsak
Beşamel sos için;
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 2.5 su bardağı süt 
  • Tuz
  • Karabiber
  • Rendelenmiş kaşar
Yapılışı
  • Brokolileri ayıklayın. Çiçeklerini, sert ve büyük kök kısımlarını temizleyin.
  • Bilinenin aksine, brokolileri direkt sıcak suda haşlamaya başlamayın.
  • Önce 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile brokolileri sürekli çevirerek hafifçe kavurun.
  • Ardından, kaynamış suyu yavaş yavaş brokolilerin üzerine ekleyin. 
  • Haşlama esnasında tencereye bir diş sarımsak atın ve bu şekilde yaklaşık 5 - 6 dakika haşlama işlemini gerçekleştirin.
  • Haşlanan brokolilerin suyunu süzüp, fırın kabına alın. 
  • Beşamel sosu için, tereyağı sos tenceresinde eritin ve yağ köpürmeye başlayınca unu katın.
  • Kısık ateşte sürekli çevirerek unu kavurun. 
  • Renklenmeye başlayan unun üzerine yavaş yavaş sütünü ekleyin.
  • Bu esnada tuzu ve karabiberi de ekleyip, sürekli karışıtırın.
  • Kıvamını alan sosu, ocaktan alıp brokolilerin üzerine dökün.
  • Rendelenmiş kaşar peynirini, istediğiniz miktarda serpin.
  • 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. 
Afiyetle yemeniz için Beşamel Soslu Brokoli de artık hazır!


Afiyet Olsun! :)

14 Ocak 2016 Perşembe

Sofralarınız Beğendik Tarifleriyle Lezzetlensin!


DOMATES ÇORBASI

Malzemeler
  • 5 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 6 su bardağı sıcak su
  • ½ su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı
  • Çorbanızı yapacağınız tencerede tereyağını eritin ve sıvı yağı ekleyin.
  • Unu ekleyerek biraz kavurun. Bu aşamada unun tam kavrulması için yuvarlak çizgiler çizerek karıştırmak yerine unu ezerek kavurun. Bu, hem unun topaklanmasını engeller hem de eşit kavrulmasını sağlar.
  • Kavurma işleminin ardından domates salçasını ve kabuklarını soyup, rendelediğiniz domatesleri ekleyin.
  • Domatesler suyunu çekmeye başlayana kadar kavurun, suyu ve tuzu ekleyin. 
  • Malzemelerin dibe çökmemesi için, kısık ateşte çorbayı kaynayana kadar karıştırın.
  • Çorbanızın altını kapatıp, biraz ılımasını bekledikten sonra sütü ekleyerek, blender ile karıştırın. Bu sayede, hem çorbada topaklanma olmasını engellemiş, hem de çorbanın kıvamlı olmasını sağlamış olursunuz.
  • Servis esnasında çorbanın üzerine rendelenmiş kaşar veya isteğe bağlı karabiber ekleyebilirsiniz.

FIRINDA SEBZELİ TAVUK

Malzemeler
  • 4 parça tavuk budu
  • 2 adet iri patates
  • 2 adet kabak
  • 1 konserve bezelye
  • 2 adet havuç
  • 4 – 5 adet çarliston biber
  • 4 – 5 adet kırmızı taze biber
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Salça
  • Soya sosu
  • Karabiber ve isteğe bağlı baharatlar
Yapılışı


Fırında sebzeli tavuk yaparken, en önemli husus bütün sebzelerin doğru şekilde doğranmasıdır. Bunun nedeni ise, kullanılan bütün sebzelerin ve tavuğun pişme süresinin farklı olmasıdır. 

  • Öncelikle tavuklarımızın önüne ve arkasına bir bıçak yardımıyla yatay çizikler atıyoruz. Bu sayede tavuğun, hazırlayacağımız salçalı sosu daha iyi çekmesini sağlıyoruz. 
  • Patatesleri serçe parmağı kalınlığında, yuvarlak şekilde kesin.
  • Kabaklar hızlı pişeceği için ister küp küp, isterseniz yuvarlak şekilde kesin; ancak çok ince olmamasına dikkat edin.
  • Havuçlar ise, zor pişeceğinden, onları jülyen şekilde doğrayın.
  • Aynı şekilde biberleri de jülyen şekilde doğrayın.
  • Bütün sebzeleri ve tavukları, bir peçete veya mutfak fırçası yardımıyla yağladığınız fırın tepsisine alın.
  • Bu sırada fırınınızı 185 derecede ısıtın. 
  • Bir kase içerisine salça, rendelenmiş sarımsak, karabiber, isteğe bağlı baharatlarınızı koyun.Üzerlerine yavaş yavaş sıcak su ekleyin, damak tadınıza göre soya sosunu katın. İyice karıştırıp, biraz bekletin.
  • Hazırladığınız bu sosu, tavuk ve sebzelerinizin üzerine eşit miktarda dökün ve fırınlayın.
  • Ortalama 35 – 40 dakika arasında akşam yemeğiniz hazır!

KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

Malzemeler
  • Közlenmiş patlıcan
  • Közlenmiş kırmızı biber
  • Domates
  • Salatalık
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Zeytinyağı
Yapılışı
  • Patlıcanları közlemek biraz zaman alan ve zahmetli bir iştir. Bu nedenle Beğendik Mağazaları’ndan aldığınız hazır közlenmiş patlıcanları geniş bir tabağa koyun.
  • Üzerine yine Beğendik’te en kalitelisini ve lezzetlisini bulabileceğiniz közlenmiş kırmızı biber konservesini ekleyin.
  • Küp küp doğradığınız domates, salatalık ve soğanları katın.
  • Zeytinyağı ve tuz ekleyin. 
  • Dilerseniz salatanın içerisine, dilerseniz yalnızca üzerine kıyılmış maydanoz ekleyin.
  • Salatanız servise hazır!

Afiyet Olsun!  :)

5 Ocak 2016 Salı

Mis Kokulu, Sağlıklı ve Pratik Kereviz!


Malzemeler


  • 1 kilo kereviz
  • 2 adet patates
  • 1-2 adet havuç
  • 1-2 adet soğan
  • 1su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 1-1,5 su bardağı sıcak su (gerekirse)
  • 1 adet kesme şeker
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Limon Suyu (Kerevizi bekletmek için)

Yapılışı

  • Kerevizi orta büyüklükte, küp küp doğrayın ve bir süre limonlu suda bekletin. 
  • Soğanı yemeklik, havucu ise yuvarlak doğrayın. 
  • Tencereye bir miktar zeytinyağı koyup, havucu ve soğanı hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Ardından, doğradığınız kereviz ve patatesleri de ekleyip hafif sararana kadar kavurun. 
  • 1 adet kesme şekeri de ilave edin. 
  • 1 su bardağı portakal suyunu ekleyin. 
  • Gerekirse ilave olarak, 1-1,5 su bardağı sıcak su da ilave edebilirsiniz. 
  • Tuzunu da ekleyip pişmeye bırakın. 
  • Sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dk pişirin. 

Sıcak ya da soğuk servis edebilirsiniz. 
Dilerseniz servis ederken, dere otu da kullanabilirsiniz. :)

Ayrıca kerevizin yanına çok yakışan, hazırlanışı da oldukça kolay bir mezeye ne dersiniz? :)

Meze İçin Gerekli Malzemeler
  • Havuç 
  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Nane, Kekik
  • Ceviz
Not: Meze için kullanılacak malzemelerin miktarını, kişi sayısına göre birer adet artırarak belirleyebilirsiniz. 

Yapılışı

  • Havuçların ve sarımsakların kabuklarını soyup rendeleyin. 
  • Sarımsakları yoğurda ekleyerek, iyice karıştırın. 
  • Ardından rendelediğiniz havuçları da ekleyerek, karıştırın. 
  • Cevizleri, dilerseniz mezenin içine; dilersiniz sadece üzerine koyabilirsiniz. 
  • Zeytinyağını da meze üzerinde gezdirdikten sonra, birer tutam kekik ve nane serperek servis edebilirsiniz.
İşte kerevizin yanına yakışacak, mis gibi bir meze de tamam!

Afiyet Olsun! :)