24 Ağustos 2015 Pazartesi

Karadeniz'in Gözdesi Kuymak Nasıl Yapılır?


HAZIRLANIŞI
  • Süt köpüğü alınmış sade yağ olarak da bilinen tereyağını tercihen bakır bir tavaya alın.
  • Kısık ateşte erimeye bırakın.
  • Süt kaymağını katıp tereyağıyla birlikte sıvı bir hal alana kadar eritin.
  • Kaymak ve tereyağı tamamen eridiğinde un katıp kısık ateşte kavurun.
  • Sonrasında azar azar mısır unu ekleyip, tahta bir kaşıkla mısır ununu kavurmaya başlayın.
  • Mısır unu renk almaya başladığında bir parça su ekleyip çektirin.
  • Ardından kalan suyu ekleyin.
  • Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp hafifçe karıştırın.
  • Kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz kuymağı, tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocaktan alın. 
  • Hiç bekletmeden, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun! :)

16 Ağustos 2015 Pazar

Zeytinyağlı Türlü Tarifi



Pişirme Süresi: 45 dakika
Porsiyon: 5-6 Kişilik

Malzemeler
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 soğan
  • 4 orta boy patlıcan
  • 3 patates
  • 4 domates
  • 2 kabak (isteğe bağlı)
  • Taze Fasulye (isteğe bağlı)
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytin yağı
  • Tuz/Karabiber/Kırmızı biber
Yapılışı
  • Tencerenin tabanını kaplayacak kadar zeytin yağı dökülür. 
  • Yağ ısınınca ince ince doğranmış soğan ve biber kavrulur. 
  • Üzerine küp küp doğranmış patatesler, varsa kabaklar, iri iri doğranmış patlıcanlar ve patlıcanların üzerine ise domatesler yerleştirilir. 
  • Biraz sıcak suyla salça karıştırılıp, sebzelerin üzerinde gezdirilir. 
  • Kaynayıncaya kadar kısık ateşte sebzeler sotelenir. 
  • Sonrasında ise baharatlar eklenir. 
  • 20 dakika içinde tadına doyamayacağınız "Zeytinyağlı Türlü" servise hazır olacak!

Püf Noktalar
  1. Patlıcanların iri iri doğranması, domateslerin ise kabuğunun soyulup ince ince doğranması önemli.
  2. Lezzetin yemeğe geçmesi için, sebzeleri kaynamandan önce karıştırmamak gerekiyor.
Afiyet Olsun! :)

13 Ağustos 2015 Perşembe

Maydanoz Aslında Nasıl Doğranmalı?

maydanoz-nasil-kesilir-manset

Yemeklerin, iç harçların, mevsim salatasının olmazsa olmazı, küçük ama sağlık açısından büyük faydaları olan maydanoz aslında nasıl doğranır hiç merak ettiniz mi?

Muhtemelen yemek yapan herkes "Biz zaten maydanoz doğramayı biliyoruz!" diyecektir. Ancak küçük küçük doğranması gereken yerlerde, bıçağa yapışıp kalan maydanoz taneleri, eminiz ki hepinizi küçük çaplı bir sinir krizine sürüklemiştir.

İşte bu yüzden, bugün sizlere ufak bir tüyo vereceğiz:
  • Doğramak üzere yıkadığınız maydanozları, doğrama tahtasına koymadan önce, bir havlunun üzerine koyun.
  • Üzerine maydanozları döktüğünüz havluyu, 2-3 kat katlayın.
  • Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra, havlunun içindeki maydanozları doğrama tahtasına dökün.
  • Göreceksiniz ki, havlu içinde bekletilip kurutulmuş maydanozlar, bıçağa yapışmadan rahatça doğranabilecek. 

Bir denemekte fayda var; ne dersiniz? :)